Zaštita od mikroorganizama na koži i površinamaZašto ZOONO®?

Zašto je bitno zaštiti se od mikroba?

Danas je široko prihvaćeno mišljenje da su okolina i površine značajan izvor mikrobiološke kontaminacije pa se smatraju glavnim nosiocima štetnih mikroorganizama koji uzrokuju infekciju (unakrsna infekcija).

Bakterije, virusi i gljivice zagađuju površine i mogu stvarati bio-filmove koji su veoma otporni na higijenske procese, tj. čišćenje i dezinfekciju. Štetni mikroorganizmi mogu se putem unakrsne kontaminacije preneti dodirom ili vazduhom u obliku aerosola (u kapljicama vode), kao pojedinačne ćelije ili kolonije.

Vazdušna kontaminacija je posebno značajna za virusnu infekciju, ali i za neke druge, poput infekcije uzrokovane sporama bakterije Clostridium difficile. U vodenim sistemima mogu se naći bakterije kao što su E.coli i Pseudomonas spp.

Svaka vrsta, porodica mikroorganizama može imati svoj jedinstveni način prenosa i ulaska. Posebno su ranjive osobe s slabijim imunitetom, veoma mlade i veoma stare osobe, ali postoje patogeni koji mogu zaraziti bilo koju osobu.

5

Kontinenata

Za sada dostupni
42

Država

Za sada dostupni
12

Proizvoda

Za zaštitu kože ruku i površina
90

Istorija

Godina od otkrića izvorne formule
12

Zoono grupacija

Godina od osnivanja

Lider u inovacijama

ZOONO® je budućnost antimikrobne tehnologije. Sa širokim rasponom ZOONO® proizvoda, možete biti zaštićeni na poslu, u igri, na putu, kod kuće.

Rutinsko čišćenje i dezinfekcija upotrebom „stare tehnologije“ neće pružiti dugoročnu  antimikrobnu zaštitu. Nakon što se ovakvo sredstvo za dezinfekciju obriše ili osuši, više nije sposobno da eliminiše dalje potencijalno štetne mikroorganizme koji rekontaminiraju tu površinu.

ZOONO® ima jedinstven sastav koji su naučnici usavršavali godinama. Funkcioniše na principu fizičke eliminacije mikroorganizama i zamenjuje potrebu za opasnim hemikalijama, otrovima i alkoholom. Metoda eliminacije mikroba na molekularnom nivou onemogućava razvoj rezistencije na proizvod.

Osim rutinskog čišćenja, upotrebom ZOONO® proizvoda postiže se i formiranje zaštitne antimikrobne barijere.

Kako deluje Zoono?

Nakon što se nanese prskanjem ili prebrisavanjem, ZOONO® se može prilepiti za bilo koju površinu kovalentnim vezivanjem, koristeći polimere na bazi silicijuma koji formiraju molekularni sloj. Ova tehnologija je u kombinaciji sa biocidnim dejstvom kvarternarnog amonijumovog jedinjenja u vodenom rastvoru. ZOONO® molekuli  na površinama formiraju barijeru pozitivno naelektrisanih mikroskopskih igala. One elektrostatički privlače, a zatim i fizički eliminišu negativno naelektrisane patogene – molekularna neutralizacija mikroorganizama sa njihovim smrtnim efektom. Sloj molekularnih antimikrobnih igala ostaje postojan na površinama do 30 dana i vrši eliminaciju mikroorganizama. Rutinsko čišćenje se može nastaviti i ne ometa njegovu antimikrobnu aktivnost.1,2 Nakon primene, ZOONO®  molekularni sloj ostaje postojan do 24 sata na koži ruku bez obzira na njihovo redovno pranje.3

Efikasnost dokazana laboratorijskim rezultatima

ZOONO  Z-71 tehnologija je testirana u brojnim laboratorijama širom sveta korišćenjem najsavremenijih laboratorijskih testova. ZOONO® proizvodi su u skladu s propisima iz celog sveta i prošli su  EN13697, EN1276, EN1650, EN1500 i EN12791 među mnogim drugim testovima delotvornosti. U laboratorijskim testiranjima ZOONO® je dostigao efikasnost  od 99,999% (log-6).4 Svi rezultati laboratorijskih istraživanja dostupni su na zahtev. Tamo gde je potrebno dodatno testiranje, ZOONO® pomaže u organizovanju istog.

ZoonoFizički uništava mikroorganizme sa 99,99% efikasnosti

Smanjite trošak i pojačajte zaštitu

Infektivne i zarazne bolesti mogu proizvesti za pojedinačne kompanije, industrije i države značajnu materijalnu štetu, a u najgorem slučaju i smrtne ishode.  ZOONO® pruža pomoć u svakoj industriji (poljoprivredna, prehrambena, tehnološka, proizvodna, uslužna) i kompanijama da optimizuju zalihe, pomaže proizvođačima hrane i pića da obezbede poštovanje higijenskih protokola, pomaže u smanjenju stepena širenja opasnih patogena u medicinskim ustanovama, značajno utiče na smanjenje odsustva zaposlenih sa posla, a dece i omladine sa nastave.

Sigurnost

ZOONO® proizvodi koriste prečišćenu dejonizovanu vodu i kvaternarno amonijumovo jedinjenje, antibakterijsko sredstvo koje sadrže brojni proizvodi u svakodnevnoj upotrebi (paste za zube, tečnosti i rastvori za održavanje kontaktnih sočiva, kozmetički proizvodi, sapuni) i bezbedni su za primenu. Ne sadrže štetne hemikalije, čime je  verovatnoća da će izazvati iritaciju kože i oka svedena na minimum. Proizvodi su dermatološki testirani i ekološki prihvatljivi. ZOONO® je odobren od strane FDA i EPA.

Troškovna efikasnost i dugotrajna zaštita

ZOONO®-ov jedinstveni antimikrobni zaštitni sloj se vezuje na bilo koju površinu. Nakon sušenja, sloj se izuzetno teško uklanja i ostaje aktivan do čak 30 dana na površinama1,2, odnosno do 24 sata na koži3. Stoga je potrebna znatno ređa primena u odnosu na ostala sredstva iste namene.
 1. Test PAS 2424:2014
 2. Test EN 13697:2015
 3. ASTM E3058 modiif. metod
 4. Log-6 redukcija na testiranoj oblasti koja će na svakih 100 mikroba ostaviti 0,001 živih mikroba ekvivalentna je 99,999% efikasnosti testiranog mikrobicidnog proizvoda.

Gde se može koristiti Zoono?

ZOONO®-se uspešno može koristiti svuda gde postoji rizik od infekcije:
 • Zdravstvene ustanove (bolnice, domovi zdravlja)
 • Stomatološke ambulante
 • Veterinarske ambulante
 • Sanitetska vozila
 • Laboratorije
 • Vrtići, škole, fakulteti
 • Poslovni prostor
 • Bankomati
 • Stambene zgrade, kuće, stanovi
 • Vozila javnog prevoza, automobili
 • Teretane, frizerski i kozmetički saloni
 • Tržni centri, supermarketi
 • Hoteli, restorani, kafići
 • Bioskopi, pozorišta
 • Dečije igraonice itd.

 

Primena ZOONO® proizvoda je jednostavna. Proizvodi ne sadrže boje, mirise, aditive, ne ostavljaju fleke na odeći. Bezbedni su za primenu na površinama koje dolaze u kontakt sa hranom.

X